Tästä linkistä pääset diabetesliiton sivuille.

https://www.diabetes.fi/

Tietopaketti diabetesliitosta.

Diabetesliittoon kuuluu 102 paikallista diabetesyhdistystä, 3 valtakunnallista yhdistystä (Hypokoira ry ja ykköstyypin diabeetikoiden yhdistykset Diabetesseura T1D ry ja Ykköstyypit ry), sekä neljä ammatillista yhdistystä. Yhdistysten kautta Diabetesliitossa on noin 53 000 henkilöjäsentä.

Yhdistysten jäsenmäärät vaihtelevat pienimmästä noin 80 jäsenen yhdistyksestä suurimpaan
lähes 8000 jäsenen yhdistykseen. Yhdistyksen koon ja aktiivisuuden mukaan, ne
tarjoavat jäsenilleen tietoa, tukea ja monenlaista toimintaa, kuten:

asiantuntijatilaisuuksia, luentoja, jäseniltoja, kursseja, kerhoja, retkiä ja matkoja

Suurimmilla yhdistyksillä on myös neuvonta- ja vastaanottopalveluita. Monet yhdistykset välittävät hoitovälineitä sekä Diabetesliiton oppaita ja muuta materiaalia. Yhdistykset seuraavat omalla alueellaan diabeetikoiden hoitoon liittyviä asioita sekä pitävät yhteyttä kuntien päättäjiin, terveyskeskuksiin ja sairaaloihin.

SÄÄNNÖT

Diabetesyhdistyksen toimintaa ohjaavat yhdistyslaki, yhdistyksen omat säännöt (joiden pohjana voivat olla diabetesyhdistyksille tehdyt mallisäännöt) sekä Diabetesliiton säännöt. Säännöt voit lukea tästä linkistä:

https://www.diabetes.fi/files/3851/diabetesliitto_saannot_2014.pdf

Yhdistyksen toiminnan pyörittäminen vaatii aktiivisten toimijoiden lisäksi myös taloudellista pääomaa. Yhdistyksen tyypillisiä tulonlähteitä ovat esimerkiksi: jäsenmaksutulot, kuntien ja kaupunkien avustukset, muut avustukset (esimerkiksi säätiöt), sponsoritulot (etenkin yksittäisissä tapahtumissa) tuotteiden ja materiaalien myynti, lahjoitukset, Diabetesliiton myöntämä alueellinen toiminta-avustus alueellisissa tapahtumissa, muu varainhankinta kuten myyjäiset, arpajaiset ja kolmannelle osapuolelle tehtävä talkootyö. Varainhankintaan liittyvää tietoa yleishyödyllisten yhdistysten verotuskäytännöistä löydät Verohallinnon sivuilta.